Sommarläger 2015

 

läger 309IMG_7917IMG_7813IMG_7870

I juni var det dags för landets första sommarläger för överviktiga barn mellan 7 och 14 år. Under en hel vecka träffades 30 barn för att ha roligt men samtidigt få kunskap för livet om hur viktigt det är med rätt kost och med rörelse för att må bra i kropp och själ. Barnen fick prova på ridning, zumba, crossfit och flera andra träningsformer. De joggade, gick tipsrundor, lekte, hade vattenkrig, disko och mycket annat kul.

Läs gärna bloggen nedan, där dokumenterade vi hela veckan i ord och bild.

Detta stod på menyn under veckan:

Söndag: Kalkonkorv med fullkornsbröd och grönsaksstavar.

Måndag: Fullkornspastasallad med goda grönsaker. Pannbiffar med bulgursallad och dressing.

Tisdag: Frittata med skinka, spenat och tomater. Potatissallad med ugnsstekta kycklingklubbor

Onsdag: Sommarsallad med kassler och melon. Kalkonfilegryta med fullkornsris och morotsstavar.

TorsdagKorv med fullkornsbröd + grönsaksstavar. Göra egen kvällsmat över eld, fisk i folie.

Fredag: Pyttipanna. Tacos.

Till mellanmål serverade vi bland annat: Smoothie, 0stkaka med keso, fruktsallad, hembakt bröd med pålägg och mellanmålsmuffins.

fruit-salad-737096_640

Blogg från sommarlägret!

Äntligen är lägret igång!

Efter att alla väskor släpats in och madrasser placerats ut startade aktiviteterna direkt. Med niopoängsbrännboll!

IMG_7744IMG_7752IMG_7749IMG_7748

Under tiden grillade André och Eric korv vid vindskyddet, men eftersom knotten var väl ettriga gick gänget nästan direkt in och åt.

IMG_7761

Lite senare blev det genomgång. Här är reglerna som barnen och ledarna kom fram till:

IMG_7767IMG_7764

 

Första dagen:

Första riktiga lägerdagen! Till frukost blev det fil och flingor, kokt ägg samt knäckebröd med ost eller skinka.

IMG_7772IMG_7779

 

 

Elins man Erik hade gått upp klockan sex på morgonen för att köra till Malmö och hämta 90 liter mjölk och fil som Skånemejerier sponsrat lägret med. På släpet fanns ett kylskåp som Erik lånat för att allt skulle få plats.

IMG_7780

Utanför storstugan fanns dagens planering, men den skulle komma att ändras lite eftersom vädret bjöd på rejält juniregn.

IMG_7786

Första passet blev dock som planerat. Det som gällde var träningskläder och ut i det fria! (Tidig förmiddag var det uppehåll och knotten var nådiga.)

Janni höll i stationsträning på ängen, samtidigt som Albert och Elin körde ett speciellt uppdrag för halva skaran barn. Och alla kämpade på fint, det var verkligen imponerande!

IMG_7813IMG_7790IMG_7819IMG_7807

Armhävning, hopp eller joggingrundor – beroende på kort. Så fort uppdraget var utfört, snabb spurt tillbaka för ett nytt kort.

IMG_7809

Ungefär samtidigt som himlen öppnade sig, körde ett reporterteam från SVT in på gårdsplanen. Barnen filmades och fick svara på frågor. Philip var en av de som intervjuades. Inslaget kommer att sändas på Sydnytt senare i veckan, men vi fick inte närmare besked än så.

IMG_7825IMG_7835

Barnen delas in i matlag och är duktiga på att hjälpa till i köket. Till lunch serverades hemgjorda pannbiffar med bulgursallad (blomkål, broccoli, tomater) och Elins kalla yoghurtsås. Vatten att dricka (som alltid). Nathalie stekte alla biffarna med bravur och kände sig som en riktig kock, berättade hon.

IMG_7845IMG_7847

Pontus väntar på att regnet ska avta. Några av barnen målade, andra tittade på Sunes sommar i storstugan.

IMG_7854

IMG_7853

 

 

 

Andra dagen:

Tisdagen blev en intensiv dag med mycket rörelse och ännu mera bus. Zumbainstruktören Berglind Thyri Gudmundsdottir drog upp farten med ett rejält danspass på gårdsplanen på förmiddagen.

IMG_7870IMG_7893IMG_7880IMG_7894

Vad kan vara mer passande en ett vattenkrig efter en sådan svettig insats?!

IMG_7900 IMG_7913 IMG_7917IMG_7907

Ledarna hade förberett en tipsrunda och barnen delades in i lag innan de gav sig ut i…

IMG_7924 IMG_7936 IMG_7940 IMG_7944

…detta knottrike som enligt ortsborna är av sällan skådat slag. Några av barnen har blivit rejält knottriga, men de kliar och skrattar mest åt eländet. Sedan far de iväg på nästa aktivitet.

IMG_7919 IMG_7932

Nyttig isglass finns! I dag fick de testa en exotisk variant. Recept på den och allt annat som inmundigas under veckan kommer att läggas på hemsidan när lägret är slut.

IMG_7950 IMG_7961

Melon, äpple, bananer och lite kokos och pumpakärnor på toppen blir ett toppenfint mellanmål!

IMG_7977 IMG_7969

Barnen har förstås också tid att umgås, eller bara ta det lugnt.

IMG_8005 IMG_7993

 

Tredje dagen:

Först ett supertufft fysiskt pass, sedan mat- och motivationsprat. Det är en snabb sammanfattning av onsdagens övningar på lägret. Men, här kommer en mer detaljerad beskrivning.

Kristian Klintbo från Meihem Workout tog barnen med storm på förmiddagen. Både genom ett träningspass som bjöd på hög puls och med det han berättade om sig själv och sin svåra uppväxt (han blev kallad fet och ful av mobbare). Det var peppning på hög nivå. ”Jag är dubbelpositiv efter att ha lyssnat på Kristian”, utbrast en flicka efteråt.

IMG_8010

IMG_8028IMG_8015

Efter lunch, innehållande bland annat en repris av Elins delikata vitkålssallad, ägnades en del av eftermiddagen åt teori. Eller snarare – matprat och motivation att förändra. Gänget delades in i tre grupper. I Alberts grupp fick var och en tänka ut minst fem saker som man själv tycker man är bra på och sedan resa sig från stolen och berätta det. Uppgiften utfördes på fint allvar och kompisarna lyssnade fint och kom med frågor och kommentarer.

Janni samlade tonårstjejerna och pratade resultat, prestation och rimliga förväntningar. Det avslutades med att alla tittade på en snutt från Youtube där en pappa bär sin cp-skadade son genom en hel Ironman (tävling).

IMG_8045

Elin lärde ut vad en tallrik ska innehålla, proportionerna av protein, kolhydrater, grönsaker och sås. Barnen fick också lära sig vilka ingredienser som ger lång mättnadoch en hel del annat matnyttigt.

IMG_8029

Lagom till mellanmålet luktade det nybakat bröd i köket. Jannis fenomenala limpor tackade ingen nej till. Smoothies att dricka var också populärt.

IMG_8055

Sedan kom….ett gäng scouter från Kvistofta scoutkår! Efter en tipsrunda som Jannis sambo André fixade fick barnen testa på scouting. De fick tälja, hugga ved och – inte minst- sitta vid en öppen eld och äta kvällsmat. Lax, skurna grönsaker samt potatis lades i folie och placerades på elden. Enkelt och gott. Fast knotten kunde varit färre. Barnen är verkligen tåliga!

IMG_8100IMG_8103IMG_8093IMG_8148 IMG_8150

 

Fjärde dagen:

läger 094

Torsdag och det är härligt att se hur lägerdeltagarna har lärt känna varandra och själva hittar på aktiviteter under de fria stunderna på dagarna. Men schemat är fullspäckat förstås och på förmiddagen red vi på hästar, bland annat en fjordhäst, från Lyckegården som ligger utanför Munka Ljungby. Titta gärna på deras hemsida: http://www.mednaturen.com/

Ridturen var mycket uppskattad bland lägerdeltagarna.
Vi bakade ostkaka till mellanmål. Några av barnen har varit med i köket vid i princip varje måltid eller mellanmål för att lära sig hur man lagar eller bakar. De har varit jätteduktiga och läraktiga.
På eftermiddagen tränade Albert gänget. De fick bla dra hans bil och lyfta på däck. Alla var riktiga kämpar och slet som djur med Alberts biluppdrag.
läger 131
Kvällen avslutades med en superrolig lek, 36-leken! Fråga era barn om hur den går till.

Femte dagen:

Fredag. Vi boxades på förmiddagen. På bilden uppvärmning på ängen.
läger 067 (1)
På eftermiddagen var det dax för femkamp. Då fick även ledarna sig en match. Gissa vem som pallade stolen längst!
läger 276
Vi förberedde snacks inför discot på kvällen.
läger 336
Alla var väldigt noga med att snygga till sig. Det blev en hel del tryckare och pussar  under discot :)
läger 358

Hemresa (lördag):

Det allra första sommarlägret är över. Efter en hel veckas vistelse i en knottrik trakt med underbara deltagare började föräldrarna strömma in på gårdsplanen för att hämta hem sina barn.

läger 309

Alla fick varsin biobiljett i present och vi hoppas att de har många fina minnen med sig hem i bagaget.

läger 381

Det blev ett härligt kramkalas som final. Hejdå och hoppas vi ses igen snart!