Recept på nyttiga snacks!

Rostade kikärter

Ingredienser:

400 gram torkade kikärter

2 msk olivolja

1 tsk salt

Smaksättning (valfritt):

1 tsk rökt paprika pulver

1 tsk flingsalt eller gourmetsalt till servering

Gör så här:

Blötlägg de torkade kikärterna i vatten över natten, ca 10 timmar. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt. Sprid ut dem på en ugnsplåt och ringla över olivoljan samt önskad smaksättning. Rosta i ugnen i ca 45 minuter. Vänd runt ärterna några gånger så blir rostningen jämnare.

Ta ut plåten när de är knapriga och helt torra. Låt svalna innan servering.

Bananglass

Ingredienser:

Banan (gärna övermogen)

70-procentig mörk choklad

Valfri topping: till exempel hackade nötter eller kokos

Gör så härSkala och dela bananen på hälften. Trä på pinnar och lägg in i frysen en till två timmar. Hacka nötterna och lägg i en skål. Smält chokladen över vattenbad och doppa de frysta bananerna i den smälta chokladen. Rulla eller strö den valfria toppningen på bananerna och ät direkt eller lägg tillbaka i frysen till senare tillfälle.

Chokladdoppade riskakor

 70 -procentig mörk choklad

naturella riskakor

Gör så här: Smält chokladen över vattenbad och doppa halva riskakan i choklad, låt chokladen stelna innan servering.

Fröknäcke

1 dl sesamfrö

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

1 dl majsmjöl

1/2 dl linfrö

1/2 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 dl kokande vatten

Gör så här: Sätt ugnen på 150°. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30×40 cm. Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och vatten. Låt svälla ca 15 minuter. Bred ut smeten tunt på pappret. Grädda mitt i ugnen ca 1-1½ timme. Drag över bakplåtspappret med knäcket på ett galler och låt svalna.

 

Kanelbröd

5 dl dinkelmjöl

2 dl grahamsmjöl/ vetemjöl/ fulkornsmjöl

3 dl rågsikt

5 dl fyrkornskross

1 dl vetegroddar

1 tsk havssalt

4 tsk bikarbonat

2-3 msk kanel

1 liter ekologisk filmjölk

5 dl honung el sirap

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ned fil och sirap. Smöra och bröa två 1.5 liters avlånga formar. Grädda ca 100 minuter.

 

 

Rostade sojabönor

400 g torkade sojabönor

2 msk olja

2 tsk salt

valfri smaksättning: tex cayennepeppar eller paprikapulver.

Gör så här: Lägg sojabönor i blöt i en skål med vatten över natten. Häll av blötläggningsvattnet och torka bönorna torra med hushållspapper. Blanda dem med olja, salt och cayennepeppar. Lägg bönorna på en bakpappersklädd plåt. Rosta i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Rör om då och då. Stäng av ugnen och låt bönorna stå kvar och torka i eftervärmen.